Zelf tuinbanken maken

Stappenplan voor zelf tuinbanken maken

zelf tuinbanken maken
Home » Meubels maken » Zelf tuinbanken maken

Zelf tuinbanken maken: stappenplan en doe het zelf tips

Wist je dat zelf tuinbanken maken heel makkelijk kan zijn? Op deze pagina zetten we handige tips voor het maken van tuinbanken op een rij. Ontdek een handig stappenplan met stappen voor het maken van tuinbanken. Daarnaast geven we tips voor handig gereedschap en online bouwtekeningen voor zelf tuinbanken maken.

Stappenplan zelf tuinbanken maken

voorbeeld zelfgemaakte tuinbank

Mooi voorbeeld van zelfgemaakte tuinbank.

Het maken van tuinbanken bestaat uit verschillende stappen. Om je duidelijk te bieden hebben we hieronder een stappenplan gemaakt voor zelf tuinbanken maken.

  1. Ga op zoek naar de juiste afmetingen: pak als eerste het meetlint erbij en loop naar de plek in de tuin waar jij de tuinbank wilt plaatsen. Meet de mogelijke afmeting op en ga ook na hoeveel personen er straks op moeten kunnen zitten. Bij de afmetingen van tuinbanken moet je denken aan de hoogte, breedte en diepte.
  2. Vind het juiste soort hout: ga ten tweede op zoek naar het type hout wat voor jou de meeste voordelen biedt. Elk hout is een ander soort, met elk hun eigen voordelen.
  3. Zaag de houten tuinbank onderdelen op maat: nadat je het juiste hout hebt gescoord, kun je nu alles op maat gaan zagen. Denk hierbij aan ook aan de poten van de tuinbank.
  4. Schuur de houten onderdelen op: vervolgens is het tijd om de gezaagde stukken netjes te schuren. Dit voorkomt splinters in de tuinbank en maakt de planken mooi glad.
  5. Bewerk het hout op de juiste manier: daarna kun je aan de slag met het bewerken van het hout van de tuinbanken. Vaak wordt er gekozen voor een mooie lak of een bepaalde kleur was. Dit beschermt niet alleen de tuinbanken, het zorgt ook voor een mooi kleurtje.
  6. Monteer de tuinbank: uiteindelijk is het een kwestie van de onderdelen aan elkaar bevestigen op de juiste wijze. Zelf tuinbanken maken is zo moeilijk nog niet!

Bij bovenstaand stappenplan gaan wij ervan uit dat je al een bouwtekening hebt. Heb je nog geen plan, dan geven we je onderaan deze pagina voor het vinden van online bouwtekeningen voor tuinbanken.

Geschikt gereedschap voor zelf tuinbanken maken

schuurmachine voor maken tuinbanken

Gebruik een schuurmachine voor het maken van tuinbanken.

Voor het maken van een nieuwe tuinbank kan bepaald gereedschap niet ontbreken. Denk aan het op maat zagen van de planken voor de tuinbank en het opschuren van de losse planken. Hieronder hebben we een handig gereedschap overzicht gemaakt.

Gereedschap bij zelf tuinbanken maken
Type gereedschap voor tuinbankenDoel van gereedschap
Handzaag/ZaagmachineZagen van houten planken en poten voor tuinbanken
Boormachine/SchroevendraaierSchroeven en boren van gaten om de tuinbank te kunnen monteren
Schroeven/HoutlijmBevestigen van losse onderdelen van de tuinbank
Schuurmachine/SchuurpapierEgaal maken van de planken om splinters te voorkomen in de zitting van de tuinbank
KwastenSchilderen, bewerken en in de was zetten van de tuinbank
Rolmaat/MeetlintOpmeten van de juiste afmetingen van de tuinbanken

Voordelen bij het maken van tuinbanken

Veel woonwinkels verkopen tuinbanken. Toch kan zelf tuinbanken maken enorm interessant zijn. Bekijk hieronder alle voordelen.

  • Voordeliger: in veel gevallen ben je voordeliger uit wanneer je zelf tuinbanken maken gaat, dan wanneer je op pad gaat bij een woonwinkel.
  • Helemaal naar wens: heb je daarnaast speciale wensen voor kleuren, materialen of opdrukken? Wanneer je ze zelf maakt is alles mogelijk!
  • Bijzondere afmetingen: al heel lang aan het zoeken geweest naar een tuinbank in een specifieke afmeting? Dat is nu verleden tijd: bepaal de beste afmetingen voor jouw tuin en maak de tuinbanken zelf op maat.
  • Helemaal uniek: tenslotte zul je de tuinbanken niet snel bij iemand anders tegenkomen. Als je ze zelf maakt, ben jij de enige die hem heeft staan!

Online bouwtekeningen voor tuinbanken maken

Zelf tuinbanken maken zonder plan is niet verstandig. Daarom maken meubelmakers vaak gebruik van bouwtekeningen. Dit zijn als het makkelijke overzichten met duidelijke stappen om aan de slag te gaan.

Er zijn meerdere woonwinkels en bouwmarkten die online bouwtekeningen voor tuinbanken maken gratis aanbieden. Deze kun je downloaden door alvorens je e-mailadres in te vullen, of door ze gewoon aan te klikken op de website.

Bouwtekeningen voor tuinbanken

bouwtekeningen voor zelf tuinbanken maken

Vind gratis bouwtekeningen voor zelf tuinbanken maken.

Bij bouwmarkt Praxis vind je een super handige bouwtekening voor het zelf maken van tuinbanken. De bouwtekening kun je gratis downloaden, waarna je deze uit kunt printen en bij de hand kunt houden. Bekijk de bouwtekening voor zelf tuinbanken maken bij Praxis en ga aan de slag met onze tips!

Uitleg video over zelf tuinbanken maken

Woonwinkel vtwonen heeft vaak interessante video’s voor het zelf maken van meubels op YouTube. Ook onderstaande video is interessant voor zelf tuinbanken maken van hout. Neem een hieronder een kijkje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *